Charles Lecocq

Charles Lecocq (Wikipedia)

Alexandre Charles Lecocq (Parijs, 3 juni 1832 – aldaar, 24 oktober 1918) was een Frans componist. Hij gebruikte voor bepaalde werken het pseudoniem: Georges Stern.

Lecocq werd geboren als een van vijf kinderen uit een arm gezin. Hij was van jongs af aan gehandicapt en aangewezen op krukken. Vanaf 1849 studeerde hij - samen met Georges Bizet en Camille Saint-Saëns - aan het Conservatorium te Parijs bij François Bazin (harmonieleer), Jacques Fromental Halévy (compositie) en - ondanks zijn handicap niet zonder succes - bij François Benoist (orgel). Het publiek werd voor het eerst attent op Lecocq, toen hij tijdens een wedstrijd georganiseerd door Jacques Offenbach samen met Bizet de eerste prijs won met zijn operette Le docteur Miracle. Deze prijs bepaalde zijn toekomstige carrière, Lecocq wijdde zich vanaf dat moment aan het lichte muzikale genre.

Het bekendste werk van de componist is de opéra comique (operette) La Fille de Madame Angôt. Hij is auteur van talrijke opera's, een groot aantal operettes en meer dan honderd liederen. Zijn werken zijn meest geconstrueerd naar de toenmalige muzikale smaak, met naast opvallende theatrale effecten ook sterke lyrische delen.

(Bron: Wikipedia)

Werken die wij kunnen leveren van Charles Lecocq:

Tags: Lecocq | Componist