Francisco Asenjo Barbieri

Francisco Asenjo Barbieri (Wikipedia)

Francisco de Asis Asenjo Barbieri (eigenlijk: Francisco Asenjo) (Madrid, 3 augustus 1823 – aldaar, 19 februari 1894) was een Spaans componist, dirigent, musicoloog, zanger, promotor en muziekcriticus.

Asenjo nam later de naam van zijn grootvader Barbieri aan, die directeur van het Teatro de la Cruz was. Op die plek kwam hij als jongetje voor het eerst in contact met theater en muziek. Zijn eerste muziekleraar was José Ordóñez Mayorito. Later ging hij naar het Real Conservatorio Superior de Música de Madrid en studeerde klarinet bij Ramón Broca, piano bij Pedro Albéniz, vocale muziek bij Baltasar Saldoni en compositie bij Ramón Carnicer.

Vanaf 1841 verdiende hij de kost als klarinettist en zanger op feesten en partijen, piano- en muziekleraar, koordirigent, componist van populaire liederen, operazanger, muziekjournalist en vertaler. In 1848 werd hij tweede dirigent, secretaris en leider van het muziekarchief van het Liceo Artístico y Literario de Madrid. Nadat hij in 1850 zijn eerste zarzuela had geschreven, ging hij kort daarna aan de slag in het Teatro del Circo, waar hij o.a. koorleider was. In 1856 werd het Teatro de la Zarzuela de Madrid geopend; hier organiseerde en dirigeerde hij sindsdien concerten. In 1860 stichtte hij de Sociedad Artístico-Musical de Socorros Mutuos en in 1866 het Sociedad de Conciertos. Asenjo Barbieri werd meerdere malen onderscheiden en was een belangrijke figuur voor de Spaanse muziek. Enkele van zijn werken zijn: El barberillo de Lavapiés, Jugar con fuego, Pan y toros, Don Quijote, Los diamantes de la corona, en El Diablo en el poder.

(Bron: Wikipedia)

Werken die wij kunnen leveren van Francisco Asenjo Barbieri:

Tags: Barbieri | Componist