La Gran Via, Federigo Chueca

Oorspronkelijke titel La Gran Via
Nederlandse titel De boulevard
Componist Federigo Chueca
Tekstdichter Felipe Pérez y Gonzalez
Orkestratie Joaquin Valverde
Vertaling Joop C.G. Fransen
Genre Zarzuela (operette)
Première 2 juli 1886, Teatro Felipe in Madrid
Tijd van handeling Het stuk speelt in 1886
Plaats van handeling Madrid
Belangrijkste rollen
  • Caballero de Gracia, bariton
  • Lanterfant, spreekrol
  • Dienstmeid, alt of sopraan
  • El Elíseo madrileño, sopraan
  • Drie dieven, twee tenoren en een bas/bariton
  • Agent, bariton
Kooraandeel Veel koor
Orkestbezetting 2 fluiten, 1 hobo, 2 klarinetten, 1 fagot, 2 hoorns, 2 trompetten, 3 trombones, pauken/slagwerk, strijkers
Bijzondere eisen
Partituur en orkestmateriaal Partituur leverbaar

Orkestmateriaal in revisie, momenteel niet leverbaar

Moeilijkheidsgraad Niet moeilijk
Duur Een bedrijf, ca. 1 uur
Muziek

Het stuk is een aaneenschakeling van meeslepende muziek; de polka van de straten en stegen, de wals van de Caballero de Gracia, de canailleuze tango van de dienstmeid, de mazurka van het Elíseo Madrileño, het matrozennummer, het zijn stuk voor stuk muzikale meesterwerkjes.

Verhaal

Een Madrileense lanterfant komt op zijn stadswandelingen terecht in een soort van wachtkamer. Achter een deur bevindt zich de Stedenmaagd, in blijde verwachting. Aanwezig zijn ook de straten, stegen en pleinen van Madrid. Zij maken zich zorgen over de op handen zijnde geboorte: de Stedenmaagd moet bevallen van een nieuwe straat, een groots opgezette boulevard. De vrees bestaat dat hele buurten zullen worden opgeofferd voor een protserig project. Nu verschijnt de Caballero de Gracia, een van de voornaamste straten van Madrid. Dit zelfingenomen heerschap zou wel een huwelijk willen aangaan met de op handen zijnde boulevard. Een dokter komt echter melden dat de geboorte nog wel even op zich zal laten wachten. Het koor gaat af, maar de Caballero de Gracia wil nog wat meer van Madrid zien. De Madrileense lanterfant leidt hem vervolgens door de stad. Achtereenvolgens bezoekt het tweetal de buitenwijken, de havenbuurt, uitgaansgelegenheden zoals een dansplaats, de arena en een rolschaatsbaan. Allerlei types passeren de revue: een dienstmeid, drie dieven, twee rolschaatsers, matrozen, politieagenten en nog vele anderen. Ten slotte keren wij terug naar de kraamkamer van de Stedenmaagd. Plotseling is de nieuwe boulevard geboren. Dergelijke wonderen gebeuren alleen op bijzondere dagen zoals heden: de dertigste februari. Met een defilé op de muziek van het openingsnummer eindigt het spektakel.

Kostumering Heren: politieagenten en volk. Dames: matrozen, volk
Opmerking
Foto's
Link Wikipedia (es)

< La Grande-Duchesse de Gérolstein | Volg | H.M.S. Pinafore >

Tags: Chueca | Fransen