Eine Nacht in Venedig, Johann Strauss Jr.

Oorspronkelijke titel Eine Nacht in Venedig
Nederlandse titel Een nacht in Venetië
Componist Johann Strauss Jr.
Tekstdichter F. Zell (Camillo Walzel) en Richard Genée
Vertaling Joop C.G. Fransen
Genre Operette in drie bedrijven
Première

3 oktober 1883, Neues Friedrich-Wilhelmstädtisches Theater, Berlijn. De eerste opvoering in Wenen vond plaats op 9 oktober 1883 in het Theater an der Wien

Tijd van handeling Omstreeks 1750
Plaats van handeling De republiek Venetië
  1. Plein aan het Canal grande in Venetië
  2. In het palazzo van de hertog van Urbino
  3. Op het San-Marcoplein
Belangrijkste rollen
  • De hertog van Urbino, tenor
  • Delacqua, komische tenor of bariton
  • Annina, sopraan
  • Caramello, tenor
  • Pappacoda, bariton
  • Ciboletta, sopraan
Kooraandeel Veel koor
Orkestbezetting 2 fluiten, 2 hobo's, 2 klarinetten, 2 fagotten, 4 hoorns, 2 trompetten, 3 trombones, pauken/slagwerk, harp, strijkers
Bijzondere eisen Eventueel op het toneel een blaasorkest, 2 trompetten (achter de coulissen), 2 citers (zijn niet echt noodzakelijk).
Partituur en orkestmateriaal Leverbaar
Moeilijkheidsgraad Niet moeilijk voor koor; aan enkele solisten worden hogere eisen gesteld
Duur Drie bedrijven, totale duur ongeveer 2½ uur
Muziek

Eine Nacht in Venedig bevat veel bekende melodieën, zoals Caramello’s gondellied en de lagunenwals. Opvallend rijk en smaakvol is de orkestratie van Johann Strauss Jr. Hoewel de muziek een toegankelijke en elegante indruk maakt, is het stuk alles behalve gemakkelijk. Van de sopraan Annina worden lastige coloraturen en hoge noten verlangd, en de ensembles zijn hier en daar gecompliceerd (het kokskwintet in de tweede finale bij voorbeeld).

Verhaal

De jonge hertog van Urbino komt elk jaar met carnaval naar Venetië. De oude senator Delacqua wil zijn mooie vrouw Barbara behoeden voor de verleidingskunst van de hertog en stuurt haar daarom naar een klooster in Murano. Barbara heeft daar geen zin in, want zij is inmiddels verliefd op een knappe marineofficier. Zij weet haar zoogzuster Annina over te halen voor haar in de plaats naar Murano te gaan. De hertog heeft echter gehoord van Delacqua’s voorzorg. Hij geeft zijn barbier en factotum Caramello (die verliefd is op Annina) opdracht om Barbara te ontvoeren. Zo gaan twee intrigues door elkaar lopen: Caramello brengt de hertog een dame op een presenteerblaadje: niet Barbara, maar (zonder het in de gaten te hebben) zijn eigen Annina. Inmiddels heeft de oude senator vernomen dat de hertog een mooi baantje zal vergeven aan diegene die zijn gunst zal weten te verwerven. Daarom komt Delacqua de hertog alsnog zijn echtgenote voorstellen; maar ook deze dame is niet de echte Barbara, maar Ciboletta, de keukenmeid. Deze Ciboletta heeft ook een vriend, de macaronikok Pappacoda. In de loop van het verhaal proberen de twee jaloerse minnaars (Caramello en Pappacoda) tot elke prijs te voorkomen dat de hertog ook maar een ogenblik alleen is met een van de twee pseudo-Barbara’s, hetgeen tot veel komische verwikkelingen leidt, met een gunstige afloop voor de meeste personages.

Kostumering Pruikentijd. Domino’s (wijde capes) en groteske maskers zijn nodig om de verkleedpartijen aannemelijk te maken. Volk, hofhouding, matrozen, carnavalskostuums.
Opmerking
Foto's Odeon Alkmaar 2012 - fragment 1e acte Odeon Alkmaar 2012 - fragment 2e acte Odeon Alkmaar 2012 - fragment 3e acte: carnaval!
Link Wikipedia (en)

< Monsieur Choufleuri restera chez lui le... | Volg | Orphée aux Enfers >

Tags: Strauss | Zell | Fransen