The Pirates of Penzance, Gilbert & Sullivan

Oorspronkelijke titel The Pirates of Penzance or The Slave of Duty
Nederlandse titel De Piraten van Penzance of Plicht is Plicht
Componist Arthur Sullivan
Tekstdichter William Gilbert
Vertaling Gerard Knoppers
Genre Light opera (komische opera)
Première 30 december 1879, Paignton, Bijou Theatre en 31 december 1879, New York, Fifth Avenue Theatre
Tijd van handeling Omstreeks 1880
Plaats van handeling
  1. Aan de rotsachtige kust van Cornwall
  2. De ruïne van een kapel bij maanlicht
Belangrijkste rollen
  • Generaal Stanley, bariton
  • Richard, kaperkapitein, bas
  • Frederic, tenor
  • Edward, brigadier, bas-bariton of 2e tenor
  • Mabel, sopraan
  • Ruth, kombuismeid, alt
Kooraandeel Veel koor
Orkestbezetting 2 fluiten, 1 hobo, 2 klarinetten, 1 fagot, 2 hoorns, 2 trompetten, 2 trombones, pauken/slagwerk, strijkers
Bijzondere eisen In het eerste bedrijf zijn alle mannen van het koor piraten; in het tweede bedrijf is het mannenkoor gesplitst in politieagenten (bassen en baritons) en piraten (tenoren).
Partituur en orkestmateriaal Leverbaar
Moeilijkheidsgraad Niet moeilijk
Duur Twee bedrijven, totale duur: ongeveer 2 uur
Muziek

Meteen de ouverture al overtuigt de hoorder van het meesterschap van componist Arthur Sullivan. Elegante muziek, vakkundig en smaakvol georkestreerd. Het koor heeft heel veel te zingen. Een van de hoogtepunten is het a-capellakoor Hoog prijzen wij de poëzie. Prachtige duetten en terzetten, fantastische finales, een virtuoze 'pattersong' voor de generaal, coloraturen voor Mabel, lyrisch werk voor Frederic, een fikse rol voor een alt (de kombuismeid Ruth), een koddig lied voor de brigadier. Kortom, een juweel van een stuk, dat ideaal is voor amateurgezelschappen.

Verhaal

De dochters van een generaal worden bij het pootjebaden overvallen door piraten. Gelukkig verschijnt de generaal zelf. Hij weet zijn dochters voor onheil te behoeden door te verklaren dat hij een wees is. Het is namelijk algemeen bekend dat deze piraten nooit een wees kwaad doen, omdat ze zelf allemaal ook wees zijn. Alleen Mabel, de mooiste dochter, besluit met een van de piraten te trouwen, de 21-jarige Frederic. In het tweede bedrijf moet de politie de piraten gaan vangen, onder aanvoering van Frederic, die besloten heeft de piraterij vaarwel te zeggen. De kaperkapitein en de kombuismeid Ruth komen hem echter meedelen dat hij zal moeten wachten tot zijn letterlijke meerderjarigheid: hij is namelijk op 29 februari geboren. De plichtsgetrouwe jongeman gaat nu weer vechten aan de zijde van zijn vroegere kameraden. De politieagenten worden overmeesterd door de zeerovers. Maar dan sommeren de dienders de piraten zich over te geven "in naam der koningin". Onmiddellijk geven de onverlaten zich over. Gelukkig komt de kombuismeid dan met een opzienbarende onthulling, waardoor alle dames met alle heren kunnen trouwen.

Kostumering Heren: piraten en politieagenten. Dames: één kostuum (dames uit de betere stand).
Opmerking
Foto's
Link Wikipedia

< La Périchole | Volg | Princess Ida >

Tags: Gilbert | Sullivan | Knoppers