The Sorcerer, Gilbert & Sullivan

Oorspronkelijke titel The Sorcerer
Nederlandse titel De Firma Magie & Co of De Liefdesdrank
Componist Arthur Sullivan
Tekstdichter William Gilbert
Vertaling Gerard Knoppers
Genre Komische opera in twee bedrijven
Première 17 november 1877, Opera Comique, Londen
Tijd van handeling Het stuk speelt in de tweede helft van de negentiende eeuw in het Engelse dorp Ploverleigh.
Plaats van handeling
  1. Het park bij het landhuis van Sir Marmaduke (‘s middags)
  2. Zelfde plaats, twaalf uur later (‘s nachts)
Belangrijkste rollen
  • Sir Marmaduke, bas
  • Arthur, tenor
  • Ds. Daly, tenor of hoge bariton
  • John Wellington Wells, bariton of tenor
  • Lady Sangazure, alt-mezzo
  • Aline, sopraan
  • Constance, sopraan
  • Mevrouw Partlet, werkster, alt-mezzo
Kooraandeel Flink kooraandeel
Orkestbezetting 2 fluiten, 1 hobo, 2 klarinetten, 1 fagot, 2 hoorns, 2 trompetten, 2 trombones, pauken/slagwerk, strijkers
Bijzondere eisen

Een toneel met een valluik is natuurlijk ideaal voor de verzinking van Wells. Maar men kan ook in de theetafel een luik aanbrengen, waardoor de speler met rook en vuur kan verdwijnen.

Partituur en orkestmateriaal Leverbaar
Moeilijkheidsgraad Makkelijk
Duur Twee bedrijven, totale duur: ongeveer 2½ uur
Muziek

In dit vroege werk van Gilbert & Sullivan zijn reeds alle ingrediënten voor de latere successtukken aanwezig. De muziek is bijna veel te mooi voor het absurde gegeven. Zeer geïnspireerd is de componist in de scène waarin geesten worden opgeroepen om een theepot te betoveren: een prachtig, angstaanjagend muziekstuk, in feite natuurlijk een parodie op de negentiende-eeuwse gothic-opera(bekendste voorbeeld: Der Freischütz). Ook de beroemde pattersong ontbreekt niet: heel veel onzin die zo snel mogelijk moet worden gezongen (de aria van Wellington Wells, van de Londense firma Magie & Co.)

Verhaal

Een jonge idealist, Arthur, denkt alle narigheid in de wereld te beëindigen door zoveel mogelijk mensen met elkaar te laten trouwen. Hij bestelt bij een handelaar in toverartikelen een liefdesdrank. Alle dorpsbewoners zijn op de thee genodigd om de verloving van Arthur en zijn geliefde Aline te vieren. Arthur laat de liefdesdrank in de thee gieten. Gevolg is dat iedereen in slaap valt en bij het ontwaken onmiddellijk in liefde ontbrandt voor de eerste de beste persoon die hij of zij tegenkomt. Deze intrige loopt uit op een fiasco: iedereen wordt verliefd op de verkeerde persoon: een jong meisje (Constance) krijgt een oude notaris, baron Marmaduke omarmt zijn werkster, en Arthurs eigen verloofde Aline stort zich in de armen van de dominee. Dit bevalt Arthur helemaal niet. Ten einde raad vraagt hij aan de heer Wellington Wells (de tovenaar) om de betovering te verbreken. Dit gebeurt, met groot theatereffect: Wells verzinkt in de grond, omgeven door een rode vuurgloed. Alle paren vallen uiteen en er vormen zich nieuwe, nu echter van passende samenstelling.

Kostumering Eén kostuum voor elke speler (Engels, 1850 à 1900)
Opmerking
Foto's
Link Wikipedia (en)

< Ruddigore | Volg | Trial By Jury >

Tags: Gilbert | Sullivan | Knoppers