Trial by Jury, Gilbert & Sullivan

Oorspronkelijke titel Trial by Jury
Nederlandse titel De bruid in de rechtszaal
Componist Arthur Sullivan
Tekstdichter William Gilbert
Vertaling Joop C.G. Fransen
Genre Dramatic Cantata (geacteerde cantate) in een bedrijf
Première 25 maart 1875, Royalty Theatre, Londen
Tijd van handeling Het stuk speelt omstreeks 1875
Plaats van handeling In een Londense rechtszaal
Belangrijkste rollen
  • Rechter, bariton
  • Eiseres, sopraan
  • Gedaagde, tenor I
  • Advocaat van de eiseres, tenor II
  • Deurwaarder, bas-bariton
Kooraandeel Veel koor
Orkestbezetting 1 fluit, 1 hobo, 2 klarinetten, 1 fagot, 2 hoorns, 2 trompetten, 2 trombones, pauken/slagwerk, strijkers
Bijzondere eisen
Partituur en orkestmateriaal Leverbaar
Moeilijkheidsgraad Niet moeilijk
Duur Een bedrijf, duur: ongeveer drie kwartier
Muziek

De eenakter Trial by Jury is de eerste vrucht van de langdurige samenwerking tussen Gilbert & Sullivan. Tevens is het hun enige operette zonder spreektekst. Muzikaal is er heel wat te genieten: de vele koren (met als hoogtepunt het dilemmakoor), het lied van de rechter, het pleidooi van de advocaat enz.; het is allemaal Sullivan op zijn best.

Verhaal

Een zekere Edwin wordt voor het gerecht gedaagd wegens verbreking van trouwbelofte. De stemming is fel tegen hem gekant. De jury, de publieke tribune, de deurwaarder, de rechter, allen zijn op de hand van Miss Angelina, de verstoten bruid. Zij en haar raadsman weten handig in te spelen op de heersende sentimenten, maar Edwin verdedigt zich als een leeuw. Er ontstaat een verwarde situatie, die culmineert in een groot opera-achtig ensemble (in de stijl van Bellini) "Wat een dilemma!" Ten slotte neemt de rechter een zeer onverwachte beslissing, die iedereen bevredigt.

Kostumering

Een kostuum voor elke speler.

Koor: burgerheren en -dames; en een groep bruidsmeisjes in het wit (gebruikelijk is dat er evenveel bruidsmeisjes als juryleden zijn (dus idealiter 12 om 12), omdat ze aan het eind allemaal met elkaar trouwen.
Opmerking Dit stuk is heel geschikt om te combineren met een andere eenakter (als double bill) of met een concert voor de pauze.
Foto's
Link Wikipedia

< The Sorcerer | Volg | La Vie Parisienne >

Tags: Gilbert | Sullivan | Fransen