Der Vogelhändler, Karl Zeller

Oorspronkelijke titel Der Vogelhändler
Nederlandse titel De vogelkoopman
Componist Karl Zeller
Tekstdichter Moritz West en Ludwig Held
Vertaling Gerard Knoppers
Genre Operette in drie bedrijven
Première 10 januari 1891, Theater an der Wien, Wenen
Tijd van handeling Het stuk speelt in de Palts (Rheinpfalz), in de achttiende of negentiende eeuw
Plaats van handeling
  1. In een dorpje aan de Rijn
  2. Zaal in het paleis van de keurvorst
  3. Paleispark
Belangrijkste rollen
  • Keurvorstin Marie, sopraan
  • Christel, sopraan
  • Barones Adelaïde, alt of mezzosopraan
  • Adam, tenor (II)
  • Graaf Stanislaus, tenor (I)
  • Baron Weps, bas of bariton
Kooraandeel Veel koor
Orkestbezetting 2 fluiten, 2 hobo's, 2 klarinetten, 2 fagotten, 4 hoorns, 2 trompetten, 3 trombones, pauken/slagwerk, strijkers
Bijzondere eisen

Probleem van dit stuk is de enorme koorbezetting. Er zijn twee gemengde koren nodig om de muziek recht te doen. Soms doet men een beroep op een zustergezelschap.

Partituur en orkestmateriaal Leverbaar
Moeilijkheidsgraad Niet moeilijk
Duur Drie bedrijven, totale duur: ongeveer 2½ uur
Muziek

Der Vogelhändler is een van de meest gespeelde werken uit het operetterepertoire. De muziek is charmant en geestig, en zeer bekend: het entreelied van Adam, de Rijnwals, Ich bin die Christel von der Post, Schenkt man sich Rosen in Tirol, het duet van de twee professoren, het is allemaal even beroemd als sprankelend.

Verhaal

Een Tiroolse vogelkoopman, Adam, is verliefd op Christel, een meisje dat brieven bezorgt in een dorpje aan de Rijn, in de Palts. Christel wil een mooi baantje regelen voor Adam door een verzoekschrift aan te bieden aan de keurvorst. De man die haar ontvangt is echter niet de keurvorst, maar ene graaf Stanislaus. Als Adam ontdekt dat Christel met deze man in een paviljoen is geweest, wil hij niets meer van haar weten. Hij verlegt zijn aandacht naar ene Marie die hij zojuist heeft leren kennen. Deze Marie is echter de keurvorstin. Er ontstaat een ingewikkeld quiproquo: Adam krijgt een baan aan het hof (de examinatoren zijn omgekocht door de corrupte baron Weps), en Christel zal trouwen met Stanislaus, tot verdriet van de oude barones Adelaïde die de knappe graaf voor zichzelf had gereserveerd. Christel bemint Adam echter nog steeds. De vogelkoopman luistert een gesprek af, begrijpt alles en maakt het weer goed met Christel. Ook de barones komt nog aan de man: zij krijgt echter niet de jonge graaf Stanislaus, maar de oude baron Weps.

Kostumering Volk (klederdracht van de Rheinpfalz), Tirolers, hofhouding
Opmerking
Foto's
Link Wikipedia (en)

< La Vie Parisienne | Volg | The Yeomen of the Guard >

Tags: Zeller | Knoppers