L’Île de Tulipatan, Jacques Offenbach

Oorspronkelijke titel L’Île de Tulipatan
Nederlandse titel Het eiland Tulipatan
Componist Jacques Offenbach
Tekstdichter Henri Chivot en Alfred Duru
Vertaling Joop C.G. Fransen
Genre Opéra-bouffe in een bedrijf
Première 30 september 1868, Théâtre des Bouffes Parisiens, Parijs
Tijd van handeling Lang geleden (in het oorspronkelijk tekstboek staat vermeld: 473 jaar voor de uitvinding van de kwispedoor)
Plaats van handeling Het stuk speelt op het eiland Tulipatan (Tulpenstein)
Belangrijkste rollen
  • Koning Kakatoe XXIII, komische bariton (of tenor)
  • Romboïdal, komische tenor
  • Prins Alexius, sopraan
  • Théodorine, alt (of mezzo)
  • Prinses Hermosa, tenor
Kooraandeel Veel koor
Orkestbezetting 2 fluiten, 1 hobo, 2 klarinetten, 1 fagot, 2 hoorns, 2 trompetten, 1 trombone, pauken/slagwerk, strijkers
Bijzondere eisen Dit stuk bevat twee travestierollen; een man verkleed als meisje en een vrouw verkleed als jongen.
Partituur en orkestmateriaal Leverbaar
Moeilijkheidsgraad Niet moeilijk
Duur Een bedrijf, ongeveer 1 uur
Muziek

Jacques Offenbach heeft het kluchtige gegeven met kennelijk plezier op muziek gezet. Zo haalt hij in dit werk de eigenaardigheden van diverse muziek-instrumenten naar voren; de zangers imiteren o.a. de trombone, de cello, de trommel en de mandoline. Verder neemt hij weer eens andere componisten op de hak; het stuk bevat o.a. een parodie op La Juive van Fromental Halévy, destijds een bekende opera. Hoogtepunten zijn een lawaai-aria, coupletten met gekwaak als begeleiding, een opera-ensemble over niets (het botermesje), een fantastisch duet voor vader en 'dochter' (twee tenoren) en een mallotige barcarolle.

Verhaal

Dit is een van de gekste stukken van Jacques Offenbach. Op een ver eiland regeert een koning. De koning heeft een zoon, tenminste dat denkt hij. De prins en de dochter van de hofmaarschalk worden verliefd op elkaar. De koning heeft geen bezwaar tegen een huwelijk. Maar nu komen de moeilijkheden. De hofmaarschalk heeft de koning destijds niet verteld dat hij voor de zoveelste keer een dochter had gekregen; het kind werd als jongen opgevoed, maar het is dus een meisje. De hofmaarschalk is in alle staten, maar hij durft de koning de waarheid niet te vertellen. Intussen blijkt dat de vrouw van de hofmaarschalk, ene Théodorine, indertijd heeft besloten, zonder medeweten van haar man, haar zoontje op te voeden als meisje, om te voorkomen dat hij later onder dienst zou moeten. De dochter van de hofmaarschalk is dus een jongen. Als Théodorine verneemt dat haar kind met de prins wil trouwen is ze al even radeloos als haar echtgenoot. Een wirwar van misverstanden is het gevolg.

Kostumering Aankleding naar eigen keuze; voor iedereen één kostuum
Opmerking Componist Willem Woestenburg heeft het lied over Het Botermesje uitgebreid met kwebbelrefrein en -coupletten, opdat Théodorine en het koor een groter muzikaal aandeel hebben. Deze uitbreiding is bij Partitura beschikbaar, zowel voor de zangstemmen als de orkestpartijen.
Foto's
Link Wikipedia (en) | Kwispedoor

< H.M.S. Pinafore | Volg | Iolanthe >

Tags: Offenbach | Fransen